Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 22 януари 2014 г.

Бостънски крем пай (Boston Cream Pie ) 2 - със сладко от смокини


Това е втората рецепта за този невероятно вкусен сладкиш, която ви предлагам в този блог.
Първата може да намерите тук.
И блатовете  и кремът са променени.Особено кремът, сега е със сметана, така ми хареса повече.

Продукти
за форма с диаметър 20 см
блатове
  • 3 яйца +2 жълтъка
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • щипка сол
  • 1 п. бакпулвер
  • 60 г масло
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 есенция ванилия
  • 1/2 есенция ром
крем
  • 350 мл прясно мляко
  • 2 яйца+ 1 жълтък
  • 120 г захар(1/2 ч.ч)
  • 40 г нишесте, царевично
  • 1 есенция ванилия
  • 1/2 есенция ром
  • 50 г масло
  • 200 мл течна животинска сметана 30% масленост

заливка
  • 100 мл сметана
  • 150 г шоколад 52 % какао
допълнително
  • 1 бурканче сладко от зрели смокини (200г)
 Приготвяне
блатове



  •    яйцата и жълтъка се разбиват със захарта до побеляване
  •    маслото и млякото се загряват леко, колкото да се разтопи мазнината
  •   изсипва се към яйцата и се разбърква
  •   добавят се ароматите
  •   брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и солата
  •    прибавя се към яйчната смес
  •    тавичката се застила с хартия за печене, която се намазва с масло
  • пече се в предварително загрята на 175 С фурна за около 35 минути, до суха клечка
  • изважда се, изчаква се 10 тина минути и се освобождава от формата
  • блата се оставя да изстине и след това се разрязва хоризонтално на 2 части с голям назъбен нож
крем

  • млякото се загрява на слаб огън до кипене
  • яйцата и жълтъка се разбиват с помощта на тел със захарта и нишестето
  • изсипва се при млякото и се бърка докато започне да се сгъстява, около 5-6 минути
  • прибавят се есенциите и маслото и се оставя да изстива крема, покрит с домакинско фолио
  • сметаната се разбива на гъст крем и се примесва с изстиналия яйчен крем(трябва да се получи доста гъст и лепкав крем)
сглобяване



  • единият блат се поставя на дъното на тортена чиния и се намазва със сиропа от сладкото
  • отгоре се нареждат нарязаните плодове от сладкото
  • залива се с крема(целия)
  • отгоре се поставя другия блат
  • сметаната се загрява в МВ за 30 сек и се добавя начупения шоколад
  • бърка се до пълното му разтваряне, получава се гладка лъскава смес
  • изсипва се върху сладкиша, на струйка в средата и се оставя да се разтече надолу
  • отстрани се украсява по желание с филирани бадеми



 Накрая ви насочвам към публикация, в която има малко снимки от град Бостън!

8 коментара:

  1. И на мен ми харесва .Само като го гледам и знам че е чудесен.
    Поздрави,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз отдавна съм го харесала :)
    И е крайно време да го направя като гледам твоите .
    Поздрави, Соня и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Все се каня да пробвам този крем ,но ти вече ме нави да го направя . Тортата ми напомня на тортата , която аз направих преди време .Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви , Живе, Дани, Иви! Ами ето, имате си предизвикателство , ще очаквам кой пръв ще направи този десерт! Поздрави!

      Изтриване
  4. Сонче, прекрасен е! Няма как да не си опитам едно парченце, просто си го приготвила чудно... :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Още едно предизвикателство! Сонче, чудесен е1
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак сочен сладкиш си приготвила,Соня!С пухкави блатове и дебел кремест слой,просто фантазия!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Роси, Ина, Гери - сладкишът наистина ми е любим, прилича на еклер, на поничка и много вкусен! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow