Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 2 юли 2013 г.

Агнешко с ориз и зеленчуци на фурна



Едно традиционно за българската кухня лятно ястие.Свежо и ароматно, приготвено с пресни зеленчуци.
Експериментът с канела е много успешен, придава малко екзотичен, леко сладникав вкус, ако обичате такива комбинации, ще ви хареса.Ние го одобрихме!



Продукти
за 6 порции

  • около 1,5 кг агнешка плешка или друго 
  • 2 глави стар лук
  • 2 моркова
  • 2 червени чушки
  • 1 тиквичка
  • 1 син домат(патладжан)
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 2 ч.ч. ориз(ч.ч. от 200 мл)
  • сол
  • джоджен
  • една идея канела, на върха на ножа
  • черен пипер


 Приготвяне


  • месото се почиства от мазните части и ципи и се реже на порции
  • сварява се в подсолена вода (около час)
  • месото се изважда в тавичка, а бульона се прецежда и измерва
  • олиото и маслото се загряват
  • лука се реже на дребно и се задушава в мазнината
  • последователно се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, чушки, патладжан, тиквичка и се задушават до готовност
  • прибавя се ориза и се пържи до побеляване

(на едно място, в един сайт, ми се заядоха в коментарите за този израз.Според мен оризът е бял, поставен в мазнината поема и става като сив, прозрачен, при продължаване на пърженето отново побелява.Сигурно има и друг начин да се изрази тази степен на готовност при пържене, важно е за да може оризът да поеме след това достатъчно вода, без да се разварява, а зърната да стоят отделно)

  • поръсва се с подправките - черен пипер, джоджен, канела(куркума)
  • всичко се изсипва в тавата при месото
  • залива се с 6 ч.ч. бульон и се посолява, ако е необходимо
  • тавичката се поставя във фурната, ако е стъклена или глинена, в студена фурна
  • пече се на 190-200 С за около 20-30 минути, проверява се и се изключва, когато все още има малко вода
  • оставя се във фурната докато оризът поеме цялата течност



12 коментара:

  1. Много го харесвам това ястие с всякакво месце,Соня,но с агнешкото си е винаги една идея по-по-най!
    Чудесно си го приготвила!
    Хубава сряда с повече усмивки и настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Една от добрите комбинации на ориз с месо е може би точно с агнешко. Любимо! Чудесно предложение, Сонче! Точно по този начин не съм приготвяла агнешкото, но изглежда много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катя!Никога не е късно човек да опита!Поздрав и хубава сряда!

      Изтриване
  3. Много е апетитно, Сонче! Никога не съм слагала патладжан в ориза, но ми харесва и ще го пробвам непременно. Е, не с агнешко, че любимците ще сбърчат нослета, но с друго месо ще.
    Чудесни снимки, направо да им посегне човек през монитора :)
    Поздрави и хубав ден на теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря за похвалата за снимките, Пепи! Знаем си, че не са перфектни, но да се похвалим :) Тези дни четох в един блог колко грозни и нескопосани били снимките на другите блогъри и че не трябвало да се слагат такива снимки :( Чак се засрамих, но това няма да ме спре, де. Ще си готвя и ще си снимам, пък който иска да гледа :) Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
  4. Сонче, направо уцели в десятката! Любимо ястие!!! Обожавам ориз във всичките му форми, а тази е толкова българска, толкова домашна и уютна! Дояде ми се и ще трябва да направя тези дни! :) Относно снимките, аз също го четох това изказване и ми се стори малко грубо. Снимката е аксесоар, онагледяване на ястието, за да могат неопитните в кухнята да се ориентират как изглежда нещото и да се престрашат да си направят. Рецептата е важна, идеята е важна, майсторлъкът е в черпака и сърцето.
    Хубава вечер и ... ако ти остане една порцийка, мушни под компютъра за мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Тики!Май оризът е любим на почти всеки българин!Аз се старая да обяснявам, но снимките помагат да се разбере по-добре и технологията на приготвянето на храната.А мисля, че това е смисълът на писането на блога.Иначе се превръща в албум или прост сборник с рецепти. Аз за да направиш хубави постъпкови снимки ти трябва втори човек, с който явно аматьорите - блогъри, обикновено не разполагаме.Поздрави и усмихнат четвъртък!

      Изтриване
  5. Един от вариантите за готвено с месо и ориз! Чудесно съчетание със зеленчуците! Добавката на канела у новост за мен, интересно какво ще се получи, но осланяйки се на вкуса ти, ще е приятно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го направих с канела за първи път, Ина!Хареса ми, но трябва да е съвсем мъничко.Правих печеното агнешко за Великден с канела, по рецептата за свински ребра и се получи много добре.От там хрумката за ориза.

      Изтриване
  6. Да, Сонче, да се снимат и стъпките на приготвяне си трябва втори човек или адски много време, за да миеш ръце и носиш полу-приготвеното на подходяща светлина (ако кухнята не е достатъчно светла, де). Аз затова не правя снимки на стъпките. Но намирам за много удобно, когато някой е направил. Особено при сложните украси на българските празнични пити. За аматьори, мисля, че сме достатъчно полезни и с това, което предлагаме в момента :) Хубав и вкусен ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  7. изглежда много вкусно, задължително ще го приготвя при първа възможност - мерси че го споделихте тук с всички нас - лека вечер и до скоро

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow