Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 18 ноември 2012 г.

Свинско с дюли, печено в тиква и ЧРД на блога


Добре дошли на Рождения ден на моя блог!
Измина се една година и ние пораснахме заедно!
Когато започнах, писах че блогването(ако съществува такава дума) е самотно занимание. Заблуждавала съм се! Оказа, че блоговото пространство е много гостоприемно и пълно с добри хора!
Над 280 хиляди посещения от 97 страни! Много от вас коментират и ме окуражават, за което безкрайно ви благодаря! 
''Срещнах''  виртуално  другите колеги от кулинарни блогове.Сърдечно благодаря на всички, които ме подкрепиха и ми помогнаха да продължа.
И аз като повечето започнах на шега, после си беше предизвикателство да издържа една година, а сега...сега така свикнах с блога, че нямам намерение да се отказвам!
Може би само ще разредя защото за тази една година съм сготвила, снимала и публикувала 220 рецепти.Чак се изплаших, когато го прочетох!
 Още веднъж голямо Благодаря на всички читатели и виртуални приятели, които направиха възможно да се случи това!
И нека виртуалната почерпка да започне с   тиква, нали такъв е сезонът.


За това ядене само бях слушала.Намерих в мрежата и една рецепта за ''друсан кебап'' в тиква.
Но не можах да си представя съчетанието на типична българска подправка, като чубрица със сладникавия вкус на тиквата.Затова експериментирах с малко по-екзотични подправки  и съставки.



Получи се невероятно ястие - ароматно свинско с   джинджифилов аромат и вкус, който  перфектно се съчетава със сладникавия вкус на тиквата, плодовете и канелата.




Главният Дегустатор,  който иначе тиква не поглежда,   беше впечатлен и си заслужих похвалите :)!
Препоръчвам ви това ястие, ефектно е,  подходящо за празник, за гости.
Рожденият ден на блога се оказа такъв хубав повод за да опитам!
Не е трудно и търпи модификации според наличните продукти.



Продукти
за 6 порции

  • 1 малка ''свинска''* тиква
  • 800 г шарено свинско месо
  • 2 с.л. олио
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 с.л. настърган джинджифил
  • 1 с.л.соев сос
  • 1с.л.балсамико оцет
  • 1 с.л. захар
  • черен пипер
  • 1 ч.ч. вино
  • 1 дюля
  • няколко сушени сини сливи
  • няколко кръгчета сушени червени домати
  • щипка канела


* в нашия край казват "свинска" на тази тиква, жълта с много твърда кора и не много сладка, но пък по-ароматна

  Приготвяне

  • ако тиквата може да се събере цялата в микровълновата печка, се надупчва с ножа на няколко места и се готви в МВ за 10-15 минути
  • ако е голяма, отрязва се капаче и пак се мушка в МВ за 10 минути
  • омекналата тиква лесно се почиства от семките и се оставя настрана сн.1
  • дюлята се разрязва на 2 и се поставя в МВ за 5 минути сн.2
  • изважда се и се реже на едро, без да се бели, тъй като кората е много ароматна
  • месото се реже на малки парчета и се задушава в загрятото олио


  • прибавя се джинджифила и се обърква хубаво 
  • добавя се нарязания на едро лук и чесън и задушаването продължава още 5-6 минути
  • прибавят се соевия сос, виното, оцета, захарта и черният пипер
  • готви се още 10 тина минути и се прибавят сушените сливи, домати и нарязаната дюля
  • задушава се до полуготовност на месото, не е дълго, трябва да остане течност, ако е необходимо се добавя 1 ч.ч. топла вода
  • прибавя се канелата, разбърква се и се изсипва в тиквата сн.3


  • тиквата се захлупва с отрязаното капаче и се слага в тавичка с малко вода на дъното сн.4
  • пече се 200 С за около 2 часа (може и по-малко) , до пълното омекване на тиквата (проверка като се вдигне внимателно капачето се пробва с вилица вътрешността на тиквата дали е мека)
  • изважда се и внимателно, с помощта на решетъчната лъжица се прехвърля в голяма чиния за сервиране
  • сервира се с малък  черпак като се слага от месото и се задълбава и от тиквата





Да не пропуснете да се почерпите и с тортата от следващата публикация!

17 коментара:

  1. Честит рожден на твоята страничка, Сонче!
    Много е юутно тук и се радвам, дето бързо си разбрала, че блогването :) съвсем не е занимание самотно.
    Апетитна тиква. Аз ще си остана с наслаждаване по твоята, че много лошо ще ме гледат, ако им сготвя месото в тиква у нас. Има граници, за които си знам, че не трябва да преминавам :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието и подкрепата Пепи!Оценката от такъв кулинар като теб е много важна за мен! За тиквата не знам, май е по-атрактивна, но месото вътре си беше голяма вкусотия!Поздрави!

      Изтриване
  2. Честит Празник, Соня! Още много вдъхновение ти пожелавам!
    Почерпката е страхотна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита ти годинка ,Сонче и още много по -годинка ! Впечатляващ успех на блога ,комплименти !
    Рецептата е страхотна ! И сладкиша чудесен :) ! Благодаря за виртуалната почерпка !
    Хубава неделя ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Специални благодарности за теб, Ивана!За подкрепата и вниманието!Щастлива съм, че те открих,( или ти мен)?! Няма значение, важно е, че те има такава лъчезарна и неуморна сладкодумка!Поздрав и прегръдка от мен!

      Изтриване
  4. Честит празник, Соня! Пожелавам ти още много рецепти и прекрасни блогомоменти :)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда много изкушаващо!
    Обожавам тиква (както много пъти съм казвала),но...мъжо даже не я поглежда:((
    за това с удоволствие ще се любувам на твоята!
    поздрави и хубав вторник

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден на блога ти, Сонче!
    Хей, много разсеян човек съм аз! Как дo сега не съм видяла блога ти. Виждам публикациите ти във Facebook, но нещо съм пропуснала блога. Както и да е, сега съм щастлива, че го открих и ще го посещавам с удоволствие.
    Виртуалната ти почерпка е неустоима! Благодаря от сърце за чудесните рецепти, които споделяш с нас!

    Още веднъж, честит празник и пожелание за още повече успехи и почитатели!

    Прегръдки и прекрасен weekend от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ястието изглежда превъзходно, само не ми харесва честото използване на МВ, предполагам има опция това да стане в обикновена фурна.

    ОтговорИзтриване
  8. Ястието изглежда превъзходно, само не ми харесва честото използване на МВ, предполагам има опция това да стане в обикновена фурна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, микровълновата може да бъде избегната!Просто обработката се ускорява с нея, но ако не харесвате микровълнова фурна всичко може да се случи в обикновена фурна или тенджера.Благодаря в и за това, че споделихте.Поздрав!

      Изтриване
  9. Здравейте, бих искала да приготвя ястието, но нямам микровълнова. Бихте ли разяснили как става печенето в обикновена фурна на тиквата и дюлята - градуси, време.. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, целта на обработката в микровълновата е тиквата и дюлята да омекнат за по-лесно рязане. Може да ги поставите в слаба фурна(150-170 С) , докато омекнат. Не знам точно колко минути ще отнеме, зависи от тиквата, ще трябва да проверявате с вилица, докато леко потъне.Предварителното омекване спестява от времето за печене на тиквата и облекчава почистването й. Разбира се, не трябва да се прекалява с предварителното запичане, не искаме тиквата да се разпадне :)

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow