Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 4 септември 2012 г.

Сладко от зрели смокини на фурна





  Продукти

  • 1 кг смокини
  • 500 г захар
  • 400 мл вода
  • 2с.л. лимонов сок
Приготвяне

  • смокините се подреждат в тавата, ако са много големи може да се разрежат на 2
  •  посипват се със захарта,  добавя се водата.
  •  пече се на 180С за около 1 час и 30 минути до сгъстяване на сиропа, не се бърка
  • проверка за гъстотата на сиропа с чаша студена вода  - пусната в студената вода капка отива до дъното без да се разтвори 
  • изважда се от фурната и се добавя лимоновия сок
  • пълни се горещо в буркани, които се обръщат надолу с капачката.Може да се изварят, но  аз не го правя.


21 коментара:

  1. Страхотно сладко!
    А, какви хубави десерти стават с него мммммм......

    ОтговорИзтриване
  2. Соня,поздрави от Юлия Кожухарова!
    Благодаря за рецептата,непременно ще я опитам.Изглежда много лесно.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз останах изненадана колко лесно се получи.Само дето ме беше страх да не го изгоря, та го извадих малко по-рано, сиропът можеше да е още по-гъст.Ако имате смокини или сини сливи, това е по-лесния вариант.Плодовете остават цели.Поздрави!

      Изтриване
  3. Сонче, разкошно се е получило и плода се е запазил! Наистина е по-лесен вариант. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, благодаря, че сподели! Не съм п робвала никога смокините на фурна.КАто знам как ги правя, това ми изглежда супер бързо предложение!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, тук ухае много приятно! Невероятен аромат и вкус има това сладко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Търсех лесна рецепта- за да натрия носа на жена ми...Стана бързо и лесно,НО...
    Според мен времето е 1 час и 15минути...На мен като аматьор сладкото стана доста гъсто.Но вече знам,следващото ще е Супер -Благодаря за хубавата рецепта.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Времето за печене зависи от фурната

      Изтриване
  7. След като първото сладко стана гъсто- разбрах че вината е моя- аз разтворих във вряла вода захарта и я добавих към смокините...Сега го направих по Вашата решепта точно...
    Стана да си оближеш пръстите !!!!БЛАГОДАРЯ МНОГО И СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА ГОРНИЯ КОМЕНТАР :))))))

    ОтговорИзтриване
  8. И аз да си кажа резултата от тази рецепта. За моя вкус, сладкото стана много рядко. С идеален вкус наистина, но рядък сироп. Варих дори 2 ч. и 30 мин., на 180 градуса, но си остана течно дори, когато сиропът изстина. Според мен количеството на водата трябва да е двойно по-малко.

    ОтговорИзтриване
  9. Тодорка Георгиева21 август 2013 г., 15:12 ч.

    на 180 градуса при мен не стана, сиропа изобщо не се сгъсти и с;окините отгоре щяха да изгорят. Тогава преместих тавата най долу и варих така около 3 4аса. Голямо варене падна, но резултата е страхотен. Сега сложих втора доза. Стърува ми се, 4е вси4ко е индивидуално. Моите смокини пуснаха много вода и за това стана така, въпреки 4е на 2 кг. смокини и 1 кг. захар сложих 200 мл. вода. Днес на 2 кг смокини сложих само захар и 50 мл. вода, но мисля, 4е ще стане и така.Забравих да уто4ня, 4е варих само на долния реотан на фурната на 250 градуса.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, !теодора, явно зависи от сорта на смокините и степента на зрелост. Благодаря ви, че споделихте, ще бъде полезно на читателите! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. ЗДРАВЕЙТЕ ! МНОГО ЛЕСНА И СПОЛУЧЛИВА РЕЦЕПТА .ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРАВЯ ТОВА СЛАДКО И СЪМ ВЪЗХИТЕНА ОТ
    РЕЗУЛТАТА ,ПРЕДВИД "ПОЛОЖЕНИТЕ УСИЛИЯ".БЛАГОДАРЯ ВИ ,ЩЕ ПРОБВАМ И ДРУГИ ВАШИ НЕЩА .

    ОтговорИзтриване
  12. Добре дошла в блога, Таня! Радвам се, че сладкото ви се получило добре! Благодаря за споделеното, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. СЛОЖИХ БЕЗ ДА ПРОЧЕТА ВНИМАТЕЛНО ЛИМОНОВИЯ СОК ОЩЕ В НАЧАЛОТО ТОВА ДА ЛИ Е ФАТАЛНО МОЛЯ ЗА БЪРЗ ОТГОВОР!

    ОтговорИзтриване
  14. Няма проблем, може накрая да добавите още мънучко лимонов сок! Поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотен лесен вариант!Получи се точно по рецептата,макар че не бях правила до сега.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,извинявам се за глупавия въпрос но лимоновия сок какъв трябва да бъде- от прясно изцеден лимон или лимонтозу с нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може и лимонтозу, важно е малко киселина накрая, за да не се захароса по-късно. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  17. Здравейте,извинявам се за глупавия въпрос но лимоновия сок какъв трябва да бъде- от прясно изцеден лимон или лимонтозу с нещо?

    ОтговорИзтриване
  18. Не се ли измиват и изсушават преди да се започне приготвянето на сладкото?

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...